Update Bornholm

Massivt sukkerstøv til Sol over Gudhjem 2025

Stjernekonditorer og Michelin-kokke i dyst om prestigefyldt desserttitel

Af Torben Kofod Ager – Fotos Sol Over Gudhjem/Torben Kofod Ager

Danmarks største madfestival, Sol over Gudhjem, sætter i år særligt fokus på dessertkunsten. For første gang nogensinde dedikeres en hel dag til dessertkonkurrencen, som den 20. juni rykker op på den 750 kvadratmeter store hovedscene i Gudhjem. Konkurrencen bliver sendt live på TV2 PLAY og TV2/Bornholm, hvor seerne kan følge med i hver eneste detalje af den intense dyst.

Tidligere vindere jagter dessertprisen
Fire stærke hold, bestående af nogle af Nordens dygtigste kokke, skal dyste om den eftertragtede desserttitel. Blandt deltagerne er tre tidligere vindere af Sol over Gudhjems hovedkonkurrence, herunder dobbeltvinderen Artur Kazaritski, der triumferede i både 2023 og 2024. Sammen med et felt af Michelin-kokke og nogle af Danmarks skarpeste konditorer skal de nu vise deres talent inden for det søde køkken.

Deltagerne:

  • Claus Henriksen & Gunnar Karl Gislason – Claus, køkkenchef på Mota i Odsherred, stiller op sammen med Gunnar, køkkenchef og ejer af Dill i Reykjavik, der har sat Island på det gastronomiske verdenskort.
  • Andreas Tancula Møller & Sandra Kjeldsen – Andreas, Executive Head Chef på Admiral Hotel og vinder af Sol over Gudhjem i 2021, deltager sammen med Sandra, chefkonditor på Admiral Hotel.
  • Dak Laddaporn Wichangoen & Rene Mammen – Dak, tidligere køkkenchef på Kiin Kiin og vinder af MasterChef Danmark, stiller op sammen med Rene, køkkenchef og ejer af Substans. De dystede mod hinanden i Sol over Gudhjem 2018, hvor Dak vandt. Nu forenes de i dessertkonkurrencen.
  • Artur Kazaritski & Freja Krarup – Artur, souschef på Geranium og dobbeltvinder af Sol over Gudhjem, tager udfordringen op i dessertkonkurrencen sammen med Freja Krarup, chefkonditor på Hotel d’Angleterre.
Mikkel Marschall, CEO for Sol over Gudhjem.

Mystery Box og lokal inspiration
Som en fast tradition i Sol over Gudhjem skal deltagerne fortolke Bornholms unikke råvarer i deres kreationer.
“Deltagerne er generelt dygtige til at bruge deres fantasi, selvom de måske ikke kender øen så godt. Men de skal tænke ud af boksen,” siger Mikkel Marschall, CEO for Sol over Gudhjem.

Konkurrencen stiller skarpe krav til kreativitet og håndværk. Deltagerne skal præsentere en pre-dessert og en hoveddessert inden for en given tidsramme. Pre-desserten skabes ud fra en “Mystery Box” med hemmelige råvarer, mens hoveddesserten kan forberedes på forhånd med kendte ingredienser.

En ny æra for dessertkonkurrencen
Med en hel dag dedikeret til dessertfaget og live-dækning på TV2 PLAY og TV2/Bornholm får konkurrencen et nyt format, der skal hylde det søde køkken.

“Vi har længe set en stigende interesse for dessertkunsten i den gastronomiske verden, og det er en udvikling, vi gerne vil støtte. Ved at rykke dessertkonkurrencen op på den store scene skaber vi plads til at fejre håndværket, teknikken og kreativiteten på en helt ny måde,” siger Mikkel Marschall.

Dommerpanelet
Konkurrencens vinder kåres af et stærkt dommerpanel bestående af nogle af Danmarks mest anerkendte kokke- og dessertprofiler:

  • Anne Bruun, konditorchef, Nordlandet.
  • Jesper Koch, køkkenchef og gastronomisk direktør hos Alsik Hotel.
  • Jakob de Neergaard, tidligere køkkenchef på Søllerød Kro og Marchal, d’Angleterre.
  • Kenneth Toft-Hansen, vinder af Bocuse d’Or 2019 og ejer af Svinkløv Badehotel.

Dessertkonkurrencen afvikles 20. juni 2025 på Gudhjem Havn, Bornholm, hvor vinderne udover titlen modtager en pengepræmie på 20.000 kroner.