Update Bornholm

Hjælp din hund godt gennem nytåret

Nytår og dyr er ikke altid en god kombination. (Foto: Pixabay)

Af Bettine Nordsejl, hundetræner og hundeterapeut

Nytårsskyderi og hunde er for mange en rigtig dårlig kombination.
Her får du lidt gode råd til, hvordan I sammen bedst kommer igennem dagene med skyderi og fejring af nytåret. 

Husk at nytårsfyrværkeri nu kun må bruges d. 31. december og 1. januar, men tag dine forholdsregler fra den dag, det bliver solgt. 

Hunde er vildt gode til at aflæse sin ejer, så hvis du selv er påvirket af skyderiet, om ikke andet så irriteret og ærgerlig over at det skal gøre din hund nervøs, så påvirker du selv din hund. Jeg plejer at sige, at hunde kan læse tanker, så prøv at tage udgangspunkt i dig selv og hvordan du har det med skyderiet. Du kan ikke forhindre det, men du kan med lidt hjælp finde en god måde at komme igennem det, så din hund ikke skal være mere angst end nødvendigt. Så tag en dyb indånding og tag kampen op. Få styr på en god management og lav noget sammen, så hjælper du din hund bedst. 

Nogle hunde er ligeglade.

Selvom man har en hund som er ligeglad med fyrværkeri, så er det stadig vigtigt at tage nogle forholdsregler. Det er fx en rigtig dårlig ide at tage den med ud og fyre af eller se på naboen, der fyrer af. Fyrværkeri opfører sig ikke altid efter hensigten, det gør hunde heller ikke, så lad være med at løbe en risiko for, at din hund får en dårlig oplevelse, som du efterfølgende skal slås med. 

Hvalpe/unghunde

Nytårsaften er sjældent et problem for en hvalp eller unghund, der oplever sin første nytårsaften, da de ikke ved, hvad det er og ikke har nogen oplevelser med skyderiet. Det er ofte anden gang de oplever det, de reagerer. Du kan derfor ikke gå ud fra, at din hund er ligeglad med fyrværkeri, hvis den kun har oplevet en enkelt nytårsaften uden at reagere med angst. 

Hav styr på en god management. 

Bor du midt i en ”krigszone” og du ved din hund er angst, så overvej om du har mulighed for at tage et andet sted hen, mens det er værst. Kan du besøge en ven på landet? Få din hund passet? Leje et sommerhus? Eller bare tage en tur i skoven eller til vandet og gå en lang tur i mørket, mens det brager løs i byerne. 

Har du ikke mulighed for at tage væk, så er der også nogle ting du kan gøre hjemme. Har du et rum uden vinduer, så indret det som jeres hyggested, hvor du spiller musik som dæmper lydende og du kan give din hund noget godt at gnave på eller en Kong med fyld. En Kong er en gummi kegle man kan fylde lækkerier i. Har du ikke et rum uden vinduer, må du hænge nogle tykke gardiner op, så hunden ikke kan se lysglimtene. 

Sikkerhed er vigtig. 

Straks der sælges fyrværkeri, er der risiko for din hund bliver forskrækket, hvis nogle skyder af før tid. Hold derfor altid din hund i snor, når du lufter den. Er du ikke sikker på, at din have er flugtsikker, så gå med din hund ud, og hav den evt. i snor og sørg for at hundetegnet har de rigtige oplysninger, hvis den skulle stikke af. 

Sørg også for at få luftet godt af, inden det for alvor går løs, og bliv hjemme hos den eller tag den med dig. 

Hjælp til angste hunde. 

Har du erfaret, at din hund bliver angst nytårsaften, så får du her nogle forslag til hvad du kan gøre:

Der findes diverse kosttilskud som virker let beroligende og som kan købes i håndkøb:

• Zylkene (kapsler)

• Kalm (flydende og kapsler)

• Statera stay calm daily (tyggetabletter og pasta)

• Aptus Relax (tyggetabletter)

• Serene-UM (dråber)

Adaptil er et kunstigt feromon som virker beroligende, og det findes som halsbånd, spray og diffusor til stikkontakt. 


Thundershirt er et dækken som skal sidde stramt, og det blide pres virker beroligende på hundens nervesystem. En barne t-shirt kan også gøre det, så må du bare klippe huller i den, så den passer din hund. 

Nogle hunde bliver imidlertid så bange at de har brug for medicin, det skal du tale med din dyrlæge om. 

Træning som hjælp. 

Jeg er uddannet hundetræner og adfærdstræner og jeg synes jo man skal forsøge at træne sig ud af problemerne, så her kommer nogle gode forslag til, hvordan du kan hjælpe din hund via træning og aktivitet. (Træning kan sagtens kombineres med føromtalte kosttilskud og Thundershirt). Hvis du vil træne dig gennem skyderiet, så brug hele hundens dagsration af mad som godbidder de dage der skydes af. 

Lydtræning. 

På Youtube kan man finde videoer med fyrværkeri lyde. De er for så vidt ok at træne på, men hunden finder hurtigt ud af, at der er stor forskel på at høre lydene som kommer et bestemt sted fra, og så når det går løs for alvor, hvor der kommer lyde mange forskellige steder fra, der følger lugte med og hundene kan sikkert også fornemme trykforandringer i luften, hvis de er tæt på. 

Støjkasse.

Et eksempel på træning med støjkasse(foto:Bettine Nordsejl)

Lav en støjkasse. Find en papkasse eller andet i en passende størrelse, som din hund kan komme op i. Fyld skærver i  tomme plasticflasker og sodavandsdåser, og sæt gaffatape for hullet. Kom flasker og dåser i papkassen og smid godbidder i kassen, som din hund skal finde. Se billedet af en af mine hunde, som søger godbidder i en tidligere sandkasse. Øvelsen giver hunden selvtillid og lærer den, at larm ikke er farlig. Øvelsen kan også bruges når der skydes af, for når hunden selv larmer, så kan den ikke så godt høre fyrværkeriet og den lærer at larm er lig med godbidder. Server evt. hundens mad på den måde i de dage der skydes af. 

Bang = godbid.

Lær din hund, at et brag eller hyl betyder en godbid. 

Start med at finde en markør (et ord eller lyd) som du siger og giver din hund en godbid. Fx ordet  ”tjek”. Sig ”tjek” og giv en godbid lige derefter. Din hund skal ikke gøre noget som helst, du skal bare sige ”tjek” og give den en godbid. Gør det mange gange indtil din hund finderud af, at ”tjek” betyder noget lækkert. Øvelsen skal du lære din hund, inden skyderiet begynder. 

Når skyderiet begynder, skal du være klar med nogle virkelig lækre godbidder som er let tilgængelige, uanset hvor du og din hund er. Hav fx en godbidstaske på dig eller hav skåle stående mange steder i huset. Hver gang der kommer et brag/hyl så siger du ”tjek” og giver din hund en godbid. Bliv ved så længe det brager løs. 

Træn og leg jer gennem skyderiet. 

Her får du nogle sjove øvelser, I kan lave sammen, mens det brager løs. Er hunden optaget af at lave noget sjovt sammen med dig, så er det nemmere for den at abstrahere fra skyderiet. Du skal være bevæbnet med en masse små godbidder, som din hund virkelig godt kan lide. Fx kan du koge nogle kyllingefileter og skære dem i små stykker. De fleste hunde synes det er drønlækkert. 

Hvorvidt du vil træne ”tjek” øvelsen eller lege nogle af de følgende lege, må du vurdere ud fra, hvordan din hund reagerer. 

Food chase. Kast en godbid ud til siden og lad din hund løbe efter den og spise den. Når den er spist, kaster du en godbid til den anden side. Sådan bliver du ved, så din hund hele tiden skal løbe frem og tilbage for at finde sine godbidder. 

Madskålleg. 

Hav 2 madskåle stående med nogle meters mellemrum. Løb hen til den ene og læg en godbid i og løb så hen til den anden og læg en godbid i. Hunden finder snart ud af selv at søge skålen, og så kan du lægge en forhindring eller flere, som den skal hen over, op i eller igennem, afhængig af hunden størrelse og hvad du har til rådighed. Du kan fx lægge en sofahynde den skal henover og en papkasse den skal op i og ud af igen. Du kan også lave et spring af 2 papkasser i ens størrelse og et kosteskaft, eller lægge et lagen hen over 2 stole, så den skal igennem en tunnel. 

Parkourbane.

Du kan også bruge ideerne ovenover til at lave en lille parkourbane, hvor du udfordrer din hund med nogle sjove forhindringer du finder på og sætter sammen til en bane. 

Skattejagt i hele huset/lejligheden.

Gem godbidder rundt i hele huset, så hunden skal snuse sig frem til dem. Snuse/søgearbejde er en super god aktivitet for hunde, det gør dem trætte i hovedet. 

Godbidder i flaske.

Kom nogle godbidder i en tom plasticflaske og lad hunden finde ud af at få dem ud. 

Godbidder i håndklæde

Spred godbidder ud på et stort håndklæde og rul det sammen og lad hunden selv finde ud af at få dem ud. 

Massage og zoneterapi. 

Er din hund først panisk, så kan den ikke koncentrere sig om at træne. Lad den i stedet for søge skjul og vær hos den. Giv den en gang rolig massage og zoneterapi. 

Masser således: sid bag din hund, og lav nogle lange strøg med flade hænder og et let tryk, hvor du starter i nakken og langsomt stryger den langs rygraden helt ned til halen. Spred fingrene let, så du dækker et større område. Når du har lavet disse strøg 15-20 gange kan du begynde at lave cirkler. Tommelfingrene bliver hvor de er og kører langs rygraden, de andre fingre laver cirkler. Start igen i nakken og slut ved halen. Du kan massere så længe din hund har lyst. Vær obs på, at den kan blive tørstig og træt af massagen. 

Giv zoneterapi således: mentalpunktet som er godt at stimulere hos en bange hund finder du således: der hvor ørerne er vedhæftet længst fremme trækker du en streg fra øre til øre. Dernæst trækker du en streg fra midt i snuden og op i panden, og der hvor de 2 streger mødes, findes mentalpunktet. Brug en finger til at lave en langsom cirkulær bevægelse i urets retning. Punktet du skal dække er ca. på størrelse med en 2 krone og du masserer i et minuts tid. Det kan du gøre 3-4 gange om dagen op til nytårsaften og du kan også bruge det akut. På billedet af min hund kan du se, hvor punktet findes. 

Godt nytår til dig og din hund ønsker

Bettine Nordsejl

Hundetræner og hundeterapeut